Zajedno ste natjeravali loptu kao klinci i planirali postati novi Messi ili Modrić; htjeli biti barem dovoljno dobri da upecate neku manekenku u usponu ili imate Toyotu Celicu parkiranu u garaži?

Zajedno ste bježali sa zadnjeg sata matematike da ne propustite početak tekme ili cugu s dvije blizanke koje ste upoznali pod velikim odmorom?

Zajedno ste ispijali pivu u čast ostatku studenata koji su zapeli na predavanju ili šalabahteru koji vam je osigurao prolaz na zadnjem kolokviju?

Zajedno ste prošli dovoljno toga da bez razmišljanja prihvatiš ulogu kuma na njegovom vjenčanju, jednom kada ti je ona ponuđena.

Lista dužnosti koje te u prihvaćenoj ulozi očekuju ovisit će o tome s kakvim mladoženjom ili s kakvim mladencima imaš posla. Neki će ti bez frke uvaliti financiranje prijevoza na dan vjenčanja, financiranje momačke večeri, kupovinu mlade i plaćanje troškova crkvene ceremonije.

Prije nego se poželiš bacit kroz prozor ili kreneš guglati uvjete za dizanje kredita, uzmi u obzir činjenicu da nekim mladencima ne pada na pamet očekivati od kuma da podmiri prethodno navedene aktivnosti, te će inzistirati na tome da spomenuti izdaci ostanu na njihovoj listi troškova.

Ostatak dužnosti kojima se možeš kao kum veseliti slijede u nastavku.

Dužnosti kuma prije vjenčanja

1. Pomoć pri kupnji vjenčanog odijela

Ukoliko ovu dužnost na sebe nije preuzela mladenka, upravo je kum taj od kojeg se očekuje da ovdje odradi svoj dio posla.

Ok, možda kupovina nije tvoja omiljena aktivnost u zatvorenom prostoru, ali to je jedna od dužnosti koju moraš odraditi. Može te utješiti činjenica da u dućanima s muškim odijelima i pripadajućom opremom obično rade vrlo uslužne prodavačice koje će ti to iskustvo učiniti manje bolnim.

Kad smo već načeli temu o odijelima za vjenčanje, koliko god je to u tvojoj mogućnosti, pokušaj se u izboru svojeg odijela uskladiti s mladoženjom, tj. ne previše odudarati od njega.

2. Organizacija momačke večeri

Pomoć mladoženje kod organiziranja momačke večeri prihvati objeručke ukoliko ti se ponudi ili je zatraži ako smatraš da je potrebna, jer ti se s tim potezom šanse da večer ispadne totalni promašaj znatno smanjuju.

Ukoliko mladoženji pripremaš iznenađenje, pobrini se da mu uvališ barem sastavljanje popisa onih koji će imati čast prisustvovati tom nezaboravnom događaju.

Nemoj na teži način naučiti, već toliko puta dokazanu činjenicu, da čak i one najbolje planove sasvim lako mogu upropastiti neželjeni gosti.

3. Moralna podrška mladoženji

Kad uočiš znakove stresa na mladoženji tvoja je dužnost da ga u što kraćem vremenu odvedeš na pivu i suosjećajno saslušaš veću ili manju količinu informacija koju je u tom trenu spreman podijeliti s tobom.

Dužnosti kuma tijekom vjenčane ceremonije u crkvi

1. Brine da mladoženja ima savršen tajming

Pobrini se da na dan vjenčanja mladoženja bude u dogovoreno vrijeme na unaprijed predviđenom mjestu. Kašnjenje nije opcija koju si bilo koji mladoženja može priuštiti na dan svojeg vjenčanja.

2. Čuvanje prstena

Sjediš ili stojiš kraj mladoženje tijekom ceremonije u crkvi i čuvaš vjenčano prstenje dok se zavjeti ne razmijene. Sasvim jednostavno, zar ne? Pronađi sigurno mjesto za prstenje i dvaput provjeri da tvoji džepovi nemaju rupe.

3. Potpis i fotka

Ako preživiš propovijed, ono što ti na kraju crkvene ceremonije preostaje je potpisati se kao svjedok vjenčanog čina koji se upravo odigrao i pofotkati se s novopečenim mladencima za uspomenu.

Dužnosti kuma na svečanoj večeri

1. Prigodan govor i zdravica

Nakon organizacije momačke večeri, slijedi jedan od najzabavnijih trenutaka večeri, barem što se mladenaca i ostatka gostiju tiče. Pogodio si, to je trenutak kada svi prisutni očekuju govor kuma.

2. Darivanje mladenaca

Čekanje u redu za darivanje mladenaca za tebe je stvar prošlosti. Naći se na početku tog reda i među prvima uvaliti poklon mladencima jedna je od privilegija na koju kao kum imaš pravo. Nakon toga preostaje ti u ugodnom društvu piti cugu po izboru s pogledom na ostatak gostiju koji strpljivo čekaju svoj red za predati poklon, odnosno ugodno ili neugodno popunjenu tj. praznu kovertu mladencima.

3. Ne zaboravi se zabaviti!

Uživaj u fešti! Ipak je to jedan od najsretnijih dana u životu tvog prijatelja i to ne samo zato što je organizacija vjenčanja nakon tog dana dio njegove (i tvoje) prošlosti.

Nisi našao ono što tražiš?
Pokušaj ovdje: Vodič za kumove