Zajedno ste pokušavale ostati budne na predavanju iz osnova ekonomije ili ste za vrijeme predavanja uživale u opuštajućem pogledu iz susjednog birca na dvoranu u kojoj se ono održavalo?

Zajedno ste kasnile na posao ili pokušavale zbrisati s njega pet minuta ranije?

Znate se još od malih nogu ili su se vaši putevi sreli ipak malo kasnije?

Bez obzira kako ste se upoznale, koliko se dugo znate i koliko ste toga prošle zajedno, nedavno je baš tebi ponudila ulogu kume na svom vjenčanju. Ti si, naravno, uz zagrljaj, pokoju suzu ili ostatak prigodnih, nekontroliranih reakcija (u tom trenutku dopuštenih u neograničenim količinama) prihvatila ponuđenu ulogu.

Što je sljedeće?

Vrijeme je da se pozdravimo s emocionalnim dijelom posta i bacimo na okrutnu stvarnost. Okrutna stvarnost s kojom će te sveznajući gospodin Google suočiti prije ili kasnije u tvojoj potrazi za dužnostima kume glasi:

Koliko ima mladenaca, toliko ima i različitih očekivanja u pogledu dužnosti njihovih kumova.

Možda ćeš naletiti na mladenku kojoj će biti sasvim dovoljno da budeš uz nju na taj, za nju, tako značajan dan. A možda se pak usrećiš s mladenkom koja će ti priuštiti slom živaca (nekoliko puta tjedno).

U svakom slučaju, popis onih najčešćih dužnosti, koje bi se od tebe mogle očekivati, nestrpljivo te čeka u nastavku.

Organizacija i financiranje djevojačke večeri

Neke mladenke će zasukati rukave i organizaciju djevojačke večeri preuzeti u svoje ruke. U toj situaciji ti kao kuma trebaš uskočiti u ulogu njezine desne ruke i po potrebi ponuditi joj na raspolaganja svoje vrijeme, ideje i pomoć.

Ukoliko organizacija i/ili financiranje djevojačke večeri ipak padne u tvoje ruke, nemoj se ustručavati zatražiti pomoć mladenke. Upravo će ti uz njenu pomoć značajno porasti šanse da večer koju planiraš ispadne baš onakva kakvu ona očekuje.

Ako se ipak odlučiš mladenku držati u potpunoj neizvjesnosti oko toga što joj tu večer spremate, ipak ne bi bilo loše uključiti je u sastavljanje popisa onih koji će imati čast prisustvovati tom nezaboravnom događaju. Nemoj se dovesti u situaciju da na teži način naučiš, već toliko puta dokazanu činjenicu, da čak i one najbolje planove sasvim lako mogu upropastiti neželjeni gosti.

Logistička i emocionalna potpora u organizaciji vjenčanja

Ti si glavna potpora, oslonac i podrška mladenki u svim vrstama predvjenčanih aktivnosti:

  • čak i ako te aktivnosti podrazumijevaju sate i sate obilaska svih mogućih salona vjenčanica u vašem gradu (i bližoj ili široj okolici) u potrazi za onom savršenom vjenčanicom,
  • čak i u slučaju da te aktivnosti uključuju višesatne rasprave o pravoj nijansi roze boje za ukrasne vrpce na pozivnicama,
  • da, čak i onda kada te predvjenčane aktivnosti definitivno ne spadaju u kategoriju onih koje će ti uljepšati dan.

Možda neće uljepšati tvoj dan, ali sve te aktivnosti imaju ogromnu količinu potencijala da tvojoj prijateljici uljepšaju jedan od njoj najvažnijih dana u životu, njezino vjenčanje.

Dužnosti kume na dan vjenčanja

Na dan vjenčanja stvar koja se treba naći pri vrhu tvoje to-do liste je pomoći mladenki da uskoči u vjenčanicu, ukoliko te netko drugi ne pretekne u tome.

Na tebi je da budeš glas razuma koji će smiriti mladenku u slučaju da mladoženja kasni više od deset minuta. Upravo ćeš je ti uvjeriti da on kasni jer mu je očito trebalo više vremena od očekivanog da odvoji kuma i ostatak ekipe od tolike količine, za njih, besplatnog alkohola koji se kod njega servira.

Dužnosti tijekom čina vjenčanja

Za vrijeme dok mladenci razmjenjuju zavjete upravo ti preuzimaš brigu o buketu, jer su veće šanse da ostane u jednom komadu dok je u tvojim rukama nego u slučaju da se ta dužnost delegira kumu.

U slučaju da preživiš propovijed, ono što ti na kraju crkvene ceremonije preostaje je potpisati se kao svjedok vjenčanog čina koji se upravo odigrao i pofotkati se s novopečenim mladencima za uspomenu.

Dužnosti kume tijekom svečane večere

Na početku svečane večere, dok kum drma po žestici da skupi hrabrost za ono što ga očekuje ili se nervozno pokušava prisjetiti tri rečenice koje je za govor smislio, ti možeš s mladencima i ostatkom gostiju, bez imalo grižnje savjesti, uživati u iščekivanju onoga što slijedi. Čak i ako te pokušaju zeznut i nakon kuma okrenu mikrofon u tvojem smjeru, možeš tome šarmantno doskočiti s jednom rečenicom: ”Ja mislim isto što i kum.”

Ovaj je savjet primjenjiv u slučaju kada je kum u stanju složiti barem dvije smislene rečenice (bez obzira na količinu alkohola kojoj je taj dan bio izložen). Za slučaj da kum ipak zakaže, a mikrofon završi u tvojim rukama, imamo spreman jedan friško natipkani primjer govora kume koji će ti sigurno dobro doći.

Nisi pronašla ono što tražiš?

Pokušaj ovdje: Vodič za kumove