Ah, ta vjenčanja. Bez obzira koliko ih volimo ili ne volimo, rijetko tko nije prisustvovao barem jednom. I bez obzira da li smo bili na jednom, nijednom ili mnogo njih, svaki put kad dobijemo pozivnicu počinjemo kalkulirati o istim stvarima: razmišljamo što ili koliko pokloniti mladencima, što obući (ok, ako ćemo biti iskreni, možda pripadnici muške populacije na ovaj dio ne troše ni približno toliko vremena, koliko njihove ljepše polovice), što napisati na čestitku…

1. Što pokloniti mladencima?

Htjeli vi to čuti ili ne, novac je poklon s kojim ćete teško fulati kad su mladenci u pitanju. To je također poklon koji je u nesigurnim (recesijskim) vremenima itekako cijenjen.

Mladenkin osmijeh, nakon otvaranja klasičnih poklona poput miksera, posuđa ili posteljine, u dobrom je dijelu slučajeva lažan, kao većina “dizajnerskih” torbica koje ponosne vlasnice svakodnevno šetaju ulicama naše metropole. Takve poklone slobodno prepustite onom dijelu rodbine i prijatelja koji ne mogu smisliti ništa originalnije.

Umjesto miksera i tostera, možete darovati digitalni okvir za slike s nekoliko slika mladenaca ili digitalni fotoaparat s kojim ćete na dan vjenčanja okinuti par slikica. Tko zna, možda uspijete trajno zabilježiti neki trenutak koji je promaknuo fotografu.

2. Koliko novaca staviti u kovertu?

S koliko će novaca prosječan gost na vjenčanju u Hrvatskoj popuniti kovertu koju će predati mladencima, ovisi o nekoliko faktora. Oni najvažniji su trenutna financijska situacija gosta, njegov odnos s mladencima (koliko (ni)su bliski), te dolazi li sam ili s pratnjom. Količina novca mogla bi ovisiti i o količini novaca koju su mladenci izdvojili za njegovo vjenčanje ukoliko je bilo prije njihovog.

I koliko onda novaca pokloniti mladencima?

Minimalni iznosi kreću se u ovim kombinacijama:

  • Gost (koji na vjenčanje dolazi solo) – od 50 eura ili 500 kuna pa na dalje
  • Gost s pratnjom – od 100 eura ili 1.000 kuna pa na dalje
  • Kumovi – od 250 eura ili 2.000 kn pa na dalje

Primjećujete li razlike u iznosima koji se daju u eurima i onima u kunama?

Pretpostavljam da većina gostiju voli novčane iznose koje poklanja mladencima zaokružiti na neku okruglu brojku.

3. Što obući za vjenčanje?

Idealna kombinacija za vjenčanje je nešto u čemu ćete se osjećati udobno i u čemu ćete ujedno izgledati lijepo. Klasične modne kombinacije poput haljine ili hlača s košuljom, dobro prolaze u gotovo svakoj svečanoj prigodi, pa tako i kod vjenčanja. Što se izbora boja tiče, bijelo ostavite za mladenku.

Za štikle koje ste tek kupili ponesite flastere i rezervne balerinke, starke ili neku treću, za vašu nogu jednako udobnu, opciju, a u torbicu strpajte rezervni par najlonki ako ste (poput mene) tolika šeprtlja da maksimalan životni vijek najlonki, i u vašem slučaju, iznosi svega nekoliko sati.

4. Što napisati na čestitku?

Puno sreće u braku i mašte u mraku!

Prestanite čekati:
…da dobijete bolji posao
…da kupite vlastiti stan
…da dobijete djecu
…da prođe jesen
…da dođe zima
…da prođe proljeće
…da dođe ljeto
…da se izvučete iz minusa
…da Hrvatska izađe iz krize
…da dobijete na lotu.

Nema boljeg trenutka za sreću od ovog.
Hvala vam što ste ga podijelili s nama.

Veći izbor tekstova čeka vas ovdje: Čestitke za vjenčanje: Što napisati?

Ukoliko uz poklon ili ugodno popunjenu kovertu s kunama, eurima ili nekom drugom prigodnom valutom, priložite i čestitku, ne zaboravite se potpisati, i to imenom i prezimenom, jer možda niste jedina Sanja ili Tomislav na svadbi.

5. Gricnite nešto, želudac će vam biti zahvalan

Kad su se već toliko potrudili i istrošili oko klope, šteta je ne gricnuti nešto kod mladoženje ili mladenke. Sjetite se da vas do klope na svečanoj večeri čeka još crkvena ceremonija, put do sale, govori i zdravice, prvi ples, a ako ste s mladoženjine strane, svemu tome prethodi još i odlazak po mladenku, a to je nešto što neće biti gotovo toliko brzo koliko bi vi htjeli da bude.

6. Mobilnog ljubimca držite pod kontrolom

Danas više nije neobično da mladoženja ili mladenka, par minuta nakon zavjeta, mijenjaju svoj Facebook status iz “Zaručeni” u “Vjenčani” upravo zahvaljujući svom mobilnom ljubimcu.

Ljubav prema mobilnom prijatelju, karakteristika je koja povezuje mladence i njihove goste.

No, unatoč toj zajedničkoj karakteristici koju dijelite s mladim parom, zvonjava vašeg mobitela definitivno nije jedna od onih stvari po kojoj mladenci žele pamtiti dan svojeg vjenčanja. Stoga u crkvi/kod matičara ugasite mobitel, ili ga barem stavite na bešumnu, odnosno vibrirajuću varijantu.

7. Treba znati kada stati

Pokušajte ne prekoračiti prihvatljivu granicu kad je alkohol u pitanju. Neprihvatljiva količina alkohola u krvi bila bi ona koja će vam osigurati da dobar dio večeri provedete u zagrljaju WC školjke, osramotite sebe i druge goste s kojima ste došli, te mladencima, na ovaj ili onaj način, pokvarite dan vjenčanja.